Kvervi

Kvevri je hliněná nádoba původem z Gruzie ve které se vyrábí víno již 8500 let. Kvevri v překladu z Gruzinštiny znamená “zakopej to”. Originální nádoba se vyrábí ve specifických gruzínských oblastech z hlíny, která je obohacená o minerály.
Výroba této nádoby je taktéž specifická. Nádoba se zcela manuálně bez hrnčířského kruhu. Následně se vypalují. Správné kvevri by mělo být zevnitř ošetřeno včelím voskem. Gruzínská hlína obsahuje mnoho minerálů, křemíku a údajně i stříbra.
Výroba Kvevri vína není nikterak složitá. Pomleté hrozny se uloží do Kvevri nádoby, která by měla být podle originální receptury zakopaná do země. Následně se víno několik týdnů ručně míchá a nechává se kvasit. Zhruba po 14 dnech míchání a kvašení se nádoba zapečetí. Tradičně skleněným víkem a pískem. Víno, které pomalu v kvevri vzniká, tam může ležet 6-12 měsíců. Někteří vinaři nechávají víno ležet až dva roky.
Vína z těchto nádob vykazují opravdu velký obsah tříslovin a přírodních látek. Výsledný produkt není nikterak sířen a můžeme tak prohlásit, že se jedná o zcela čistý BIO produkt.
Vína kvevri mají velmi vyzrálou oranžovou až jantarovou barvu. U barvy vždy záleží na tom, jak dlouho si víno na slupkách v nádobě leží. Vína jsou velmi robustní, plná tříslovin a mohou nám připomínat chutě červených vín. Chuť je velmi plná a intenzivní. Můžete v ní najít pomerančové tóny, nádech hřebíčku či bylinek. Toto víno se skvěle hodí k tučným pokrmům jako jsou například pečená žebra.
Výroba Kvevri vína je u nás v republice spíše raritní a minoritní záležitostí. Osobně jsem si oblíbil Kvevri od pana Kacetla z Mackovic s nímž Vám přinášíme krátký rozhovor a možnost koupě jeho Kvevri.
Rozhovor s panem Kacetlem:
Radek:Dobrý den pane Kacetle, děkuji, že jste si na mě udělal čas ohledně krátkého rozhovoru na téma výroba Kvevri vína.Začátkem našeho rozhovoru by mě zajímalo, co nebo kdo Vás přivedl k výrobě Kvevri vína.
Radek:Dokážete nám popsat jak náročná je výroba vína právě touto formou a zda má nějaká specifika?
Radek:Kolik litrů Kvevri vína za rok vyrobíte?
Radek:Je toto víno vhodné k archivaci?
Radek:Nemohu se nezeptat, ale kde jste sehnal Kvevri nádobu 🙂
Radek:Velmi často slýchávám mezi vinaři diskuze, zda vnitřek nádoby ošetřovat či nikoliv. Jaký je Váš názor a praktická zkušenost?
Radek:Aktuálně vyrábíte Kvevri z odrůdy Veltlínské zelené. Zajímalo by mě, proč právě z této odrůdy a zda plánujete vyzkoušet také jinou odrůdu.